EL MUNICIPI D´ALP

ALP

Altitud: 1.159 m | Habitants: 1.680 hab
Superfície: 44,3 Km2 | Densitat: 31,43 hab/km2
Gentilici: Alpenc, alpenca

Mercat Setmanal: Dissabte.
Festa Major: Sant Pere, els dies 28, 29 i 30 de juny.

Telèfon Ajuntament: 972 89 00 17 | Telèfon Turisme: 972 89 03 85

El municipi d’Alp té una superfície de 44,3 km2 i un total de 1.680 habitants concentrats en 3 nuclis: Alp, la Molina i Masella. La Molina i Masella són urbanitzacions de creació més recent, arran del desenvolupament de les pistes d’esquí. La vila d’Alp es situa estratègicament a la plana ceretana, a 1.159 metres, arrecerada als peus de la muntanya al costat de la vall que forma la riera del mateix nom que s’obre cap a la Molina.
L’origen del nom d’Alp (abans Alb) és indoeuropeu, malgrat que no és del tot clar el seu significat. Sí es coneix que hi ha una relació directa amb el desaparegut poble d’Alf: sembla ser que eren dues fortaleses oposades a banda i banda del Segre, els d’Alf provinents dels primers invasors indoeuropeus i els d’Alb provinents d’una posterior onada cèltica.

Remuntant La Riera d’Alp, després de recórrer el sector engorjat i obac de Roc Esquer, s’arriba a una zona de pastures ampla i de relleu suau rodejada de muntanyes; és la vall de la Molina. Des d’aquí el terme d’Alp s’enfila cap a la muntanya fins a Coll Marcer, la Collada de Toses i el Pedró dels Quatre Batlles (2.536 metres). Aquest municipi, amb la gran diversitat d’ambients que acull des dels cultius de la plana fins a les extenses pastures alpines, ofereix nombrosos elements d’interès pel visitant: extensos boscos amb vistes panoràmiques magnífiques, construccions arquitectòniques amb identitat com la de l’Església de Sant Pere, la Torre del Riu, la Capella de la Divina Pastora, el Dolmen del Paborda o les barraques de pedra en sec dels pastors… Aquest patrimoni natural i arquitectònic, unit a l’encant rural, les jornades gastronòmiques i els jocs florals de poesia que es realitzen anualment i a les possibilitats que ofereix en esports d’hivern fan d’aquest municipi un centre de turisme de primer ordre.